flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Актуальні питання застосування законодавства та судової практики щодо земельних спорів

18 листопада 2019, 12:49

        15 листопада 2019 року в Касаційному господарському суді у складі Верховного Суду відбувся круглий стіл «Земельні спори: актуальні питання застосування законодавства та судова практика». Участь у заході взяли судді Господарського суду Львівської області Ольга Бортник та Василь Трускавецький. Серед інших учасників були: судді Верховного Суду, науковці, експерти, судді апеляційних та місцевих господарських судів. Були обговорені питання застосування положень ЗУ «Про оренду землі» (укладення, поновлення, розірвання, припинення договору оренди); способів захисту прав у справах зі спорів, що виникають із земельних відносин; застосування рішень Європейського суду з прав людини у вирішенні земельних спорів.
    Під час заходу було визначено усталені підходи до вирішення земельних спорів, а в процесі науково-правової дискусії, окреслено ті питання земельного законодавства, щодо яких є певна правова невизначеність. Учасники акцентували увагу на необхідності системного тлумачення земельного законодавства з урахуванням функціонального, практичного аспекту.
     За результатами заходу було запропоновано розробити пропозиції щодо складних і неоднозначних питань вирішення земельних спорів, які в подальшому планується довести до відома юридичної спільноти.
     Цей захід став одним з перших кроків до поєднання суддів всіх юрисдикцій: господарської, цивільної та адміністративної, а також науковців для визначення шляхів розв'язання проблемних питань застосування земельного законодавства.