flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулось виїзне засідання Ради суддів України

21 травня 2018, 15:37

18 травня 2018 року у приміщенні Апеляційного суду Луганської області відбулось чергове засідання Ради суддів. Участь у засіданні взяла член Ради суддів України, суддя Господарського суду Львівської області Наталя Мороз. На засіданні були присутні 22 члени Ради, що означало наявність кворуму для прийняття рішень. 

       Під час засідання було розглянуто такі питання: про стан організації роботи судів у зоні, прилеглій до району бойових дій в Луганській та Донецькій областях; про результати перевірки; про затвердження Положення про помічника (помічників) судді; про заходи щодо розробки та організації заходів щодо забезпечення незалежності судів і суддів; про заходи для належної організації роботи слідчих суддів .

        Членкиня РСУ Людмила Дьомич інформувала про ситуацію у Сєвєродонецькому і Лисичанському міських судах Луганської області. Вона повідомила, що в Сєверодонецькому суді катастрофічно не вистачає залів судових засідань, не заповнений кадровий суддівський склад, що призводить до великого навантаження на працюючих суддів. Рада суддів прийняла рішення звернутись до Державної судової адміністрації України з порханням надати інформацію щодо фінансування на приміщення судів, а також інформацію щодо того, які та скільки судів потребують покращення умов. А для узагальнення інформації та відповідного подальшого реагування Рада суддів України звернеться до всіх судів з проханням надати довідку про стан приміщення в якому вони знаходяться. 

    Рада суддів України затвердила нове Положення про помічника (помічників) судді. Члени РСУ затвердили його одноголосно з огляду на те, що кожен помічник судді це спеціаліст, який забезпечує виконання суддею повноважень щодо здійснення правосуддя. Окремо в Положенні прописано про посади помічника судді-члена Ради суддів України з питань, які стосуються виконання суддею своїх обов'язків, як члена Ради суддів України, такий помічник підзвітний лише судді, який є його безпосереднім керівником.
       Варто зазначити, що при підготовці проекту Положення про помічника судді було враховано приписи Закону України «Про судоустрій і статус суддів», статті 92 Закону України «Про державну службу», Кодексу законів про працю, а також проекти Положень про помічника судді, розроблених: Державною судовою адміністрацією України, членами Ради суддів України, Комітетом з питань організаційно-кадрової роботи судів, органів суддівського самоврядування та Комітетом з питань статусу суддів, дотримання прав працівників судів Ради суддів України; зауваження і пропозиції Асоціації помічників суддів України; зауваження і пропозиції, які надійшли від суддів, судів та помічників суддів.