flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбувся перший загальнонаціональний форум «Незалежні суди та вільні ЗМІ: синергія заради майбутнього»

23 травня 2017, 13:13

     22 травня 2017 року в Києві відбувся перший загальнонаціональний форум «Незалежні суди та вільні ЗМІ: синергія заради майбутнього».

     Форум був організований за підтримки Українсько-канадського Проекту підтримки судової реформи в Україні, Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Ради суддів України, Верховного Суду України, Державної судової адміністрації України, Національної школи суддів України, Центру демократії та верховенства права, Громадського об’єднання «Детектор медіа», Інституту масової інформації, Національної спілки журналістів України.

       Мета заходу полягала у тому, щоб запровадити щорічний загальнонаціональний форум для обговорення нагальних проблем взаємодії судів та ЗМІ, спільно виробити, схвалити та впровадити правила співпраці, що ґрунтується на взаємній підтримці незалежності судової влади та праві на свободу вираження, а також створити постійно діючий Комітет взаємодії судів та ЗМІ для оперативного реагування на виклики комунікації.

     З метою якнайширшого залучення працівників судів та представників ЗМІ, в приміщенні Апеляційного суду Львівської області відбулась онлайн-трансляція форуму. Господарський суд Львівської області завжди стояв і стоїть на позиціях активної взаємодії судів та ЗМІ, тому  суддя-спікер Тарас Фартушок та прес-секретар Наталя Шайда взяли участь у регіональному форумі, який пройшов у режимі   відеоконференцзв`язку. 

       У рамках трьох сесій обговорили проблемні питання взаємодії журналістів та судів, особливості доступу до судової інформації, ознайомились із вітчизняним та зарубіжним досвідом налагодження комунікації між судами та ЗМІ, а також поділились думками щодо етичних стандартів співпраці.

       Олександр Сасевич, суддя Львівського окружного адміністративного суду розпочав першу сесію з виступом про відкритість суду. Його думку продовжив Роман Головенко, керівник юридичного відділу Інституту масової інформації, звернувши увагу на роботу журналістів в судах. Виокремив законодавчі і практичні проблеми такої роботи. Важливими та цікавити були виступи Тетяни Суярко, судді-спікера Господарського суду Харківської області про роль судді- спікера у налагодженні комунікації зі ЗМІ та заступника керівника апарату Овідіопольського районного суду Одеської області про взаємодію суду зі ЗМІ та місце прес-секретаря у цьому контакті.

     Професор політології, права і кримінології Університету Торонто (Канада) провів порівняльний аналіз досвіду іноземних країн у сфері комунікації судів та ЗМІ.

    Усі виступи супроводжувались жвавим обговоренням. Практика проведення такого форуму буде продовжуватись і надалі.