flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

За подання до господарського суду заяви про забезпечення доказів судовий збір не сплачується - висновок Верховного Суду

11 липня 2024, 17:03

Верховний Суд у складі суддів об`єднаної палати Касаційного господарського суду в постанові від 07.06.2024 у справі № 918/907/22 дійшов висновку,  що за подання до господарського суду заяви про забезпечення доказів судовий збір не підлягає сплаті.

  Як передбачено статтею 111 Господарського процесуального кодексу України, за подання заяви про забезпечення доказів сплачується судовий збір у розмірі, встановленому законом.

Однак, об’єднана палата КГС зазначила, що Закон України "Про судовий збір" визначає ставки судового збору за подання заяви про забезпечення доказів при зверненні до суду загальної юрисдикції та до адміністративного суду. Водночас стаття 4 Закону України "Про судовий збір" не передбачає сплату судового збору за подання до господарського суду заяви про забезпечення доказів.

Верховний Суд неодноразово зазначав, що у випадку наявності колізії між загальним та спеціальним законом застосуванню підлягають норми спеціального закону. Згідно з принципом "Lex specialis" (лат. - спеціальний закон, спеціальна норма) за наявності розбіжності загального і спеціального закону діє спеціальний закон.

Якщо норми нормативних актів однакової юридичної сили містять різні моделі правового регулювання, перевагу при застосуванні слід надавати тій нормі, яка регулює вужче коло суспільних відносин, тобто є спеціальною.

Також, Суд звернув увагу, що за наявності юридичної колізії норми права підлягають тлумаченню на користь особи, яка звернулася із заявою про забезпечення доказів.

 

З повним текстом постанови можна ознайомитись тут.