flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Правові висновки ВП Верховного Суду

26 жовтня 2023, 10:49

Велика Палата Верховного Суду сформувала висновок щодо того, який суд повинен розглядати вимоги фізичної особи – кредитора про стягнення з боржника 3 % річних та індексу інфляції, нарахованих за період перебування у провадженні господарського суду справи про банкрутство, яка завершилась відновленням платоспроможності боржника.

У постанові ВП ВС від 03.10.2023 року у справі № 366/203/21 судом встановлено, що господарським судом було відкрито провадження у справі про банкрутство товариства (відповідача) й у межах зазначеної справи до затвердженого реєстру вимог кредиторів внесено вимоги позивача за договорами позики. Далі, в межах вказаної справи про банкрутство було погашено заборгованість за вказаними договорами та закрито провадження у справі про банкрутство.

Велика Палата ВС дійшла висновку, що спір з приводу зобов`язання зі сплати інфляційних та річних процентів, який є акцесорним, додатковим до основного, залежить від основного і поділяє його долю, підлягає розгляду в тому судочинстві, що і спір за основним зобов`язанням.

Разом з тим суд зазначив, що заявлені позивачем акцесорні вимоги про стягнення 3 % річних та індексу інфляції, нараховані за період, який охоплює перебування в провадженні господарського суду справи про банкрутство, яке закінчилось відновленням платоспроможності боржника, необхідно розглядати за правилами господарської юрисдикції в позовному порядку відповідно до пункту 8 частини першої статті 20 ГПК України та частини другої статті 7 КУзПБ.

 

З повним текстом постанови можна ознайомитись тут.