flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Зміни до ГПК України

22 вересня 2023, 11:48

До відома громадян! З 18.10.2023 року вступають в дію зміни до Господарського процесуального кодексу України, прийняті Законом України № 3200-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов’язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами». Текст Закону можна переглянути за посиланням.

Згідно впроваджуваних Законом змін, адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами в обов’язковому порядку.

Звертаємо увагу, що з 18.10.2023 року суд направлятиме судові рішення та інші процесуальні документи учасникам судового процесу до їхніх електронних кабінетів, вчинятиме інші процесуальні дії в електронній формі із застосуванням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи або її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами.  

У разі звернення до суду особою, яка зобов’язана зареєструвати електронний кабінет, але не виконала свого обов’язку, документи такої особи можуть бути залишені судом без розгляду, без руху або повернені, в залежності від виду процесуального документа.

Враховуючи вищенаведене, закликаємо осіб, щодо яких Законом передбачено обов’язкову реєстрацію електронного кабінету в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі, здійснити таку реєстрацію завчасно.