flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До відома громадян!

20 липня 2023, 12:01

До відома громадян! 18.06.2023 року Президентом України підписано Закон №3200-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов’язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами», який було прийнято Верховною радою 29.06.2023 року. Текст Закону можна переглянути за посиланням: http://www.golos.com.ua/documents/z-3200-ix.pdf

Вказаним Законом вносяться зміни, зокрема, до Господарського процесуального кодексу України, які вступають в дію через 90 днів після його опублікування.

Згідно впроваджуваних Законом змін, суд направляє судові рішення та інші процесуальні документи учасникам судового процесу до їхніх електронних кабінетів, вчиняє інші процесуальні дії в електронній формі із застосуванням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи або її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами.           

Законом передбачено обов’язкову реєстрацію електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі) наступним категоріям осіб:

адвокати,

нотаріуси,

державні та приватні виконавці,

арбітражні керуючі,

судові експерти,

органи державної влади та інші державні органи,

органи місцевого самоврядування,

інші юридичні особи.

Відповідно до внесених Законом змін, у разі звернення до суду особою, яка зобов’язана зареєструвати електронний кабінет, але не виконала свого обов’язку, документи такої особи можуть бути залишені судом без розгляду, без руху або повернені, в залежності від виду процесуального документа.